Produkty, u kterých je základem kozí mléko jsou velmi dobře známé. Kozí mléko v porovnání s mlékem kravským obsahuje jiný poměr bílkovin, a to zejména kaseinu. Proto je kozí mléko velmi dobře snášeno alergiky. Je známo že většina populace (okolo 70%) trpí kaseinovou intolerancí a poměr mezi frakcí těchto bílkovin u kravského a kozího mléka je značně odlišný. Dále je toto mléko bohatší na minerální látky, a to zejména vápník. Dále v kozím mléce najdeme vyšší podíl vitamínu C, který se podílí na prodloužené době spotřeby v porovnání s mlékem kravským.
V dřívějších dobách bylo kozí mléko považováno za nápoj krásy a dlouhověkosti. Proto se i dnes používá na nejrůznější kožní problémy, a to zejména ekzémy. Na léčbu kožních ekzémů se využívají koupele v syrovátce. Kožní alergie nejsou jediným problémem se kterými vám může toto mléko pomoci. Vyzkoušet jej můžete i pro lepší trávení, nebo jako prevenci proti migréně a stresu.
Chov koz v České republice, není tak početný jako chov krav. Většina farem pochází z ekologického zemědělství, nebo od malochovatelů. Rozdíl mezi kravským a kozím mlékem byste na první pohled neměli rozeznat. Kvalitně připravené kozí mléko se neliší ani pověstným zápachem v porovnání s mlékem kravským. Kozí výrobky se dnes dají sehnat téměř v každém obchodě. Zejména pak v obchodech se zdravou výživou, nebo si můžete udělat výlet a produkt si zakoupit přímo na kozí farmě.
Co vše vyrábíme z kozího mléka?
· Kozí sýry – čerstvé kozí sýry, nebo různé druhy tvrdých sýrů. Většinou jej výrobci nabízí v několika příchutích. A jak už bylo řečeno, hodí se jako vhodná alternativa kravského mléka.
· Kozí jogurty – opět mnoho chuťových variant, běžně k dostání jsou příchuť borůvka, jahoda, nebo meruňka. Mléko je šetrně pasterováno a poté zakysáno jogurtovou kulturou.
· Tvarohové výrobky
· Syrovátkové nápoje – obecně velmi dobře podporují léčbu dermatitid a jsou bohatým zdrojem bílkovin, vitamínu B a minerálních látek